Az egyesület története - Tevékenységünk - Szakterületek - 1%-os támogatás - Tagság - Bihari Négylevelű Lóhere - Adatok az egyesületről - Partnerség, együttműködés - Közhasznúsági Jelentésünk - Logónk - Prospektusunk - Plakátunk

 

 

 

Az egyesület története

 

A Bihari Természetbarát Egyesületet 12 lelkes fiatal alapította 2005. február 18-án Berettyóújfaluban. Az alapításhoz nyújtott önzetlen segítséget ezúton szeretnénk megköszönni Csapóné Dr. Gombos Piroskának és Dr. Szarvas Szilvinek.

Székhelyünket a Bihari Múzeum biztosítja, mely az alapítástól kezdve „fogja egyesületünk kezét”. Létrejöttünk óta igen jó kapcsolatot ápolunk az intézménnyel, melynek eredményeként számos közös kulturális program született. Itt mondanánk köszönetet Kállai Irén múzeumvezetőnek, és a Múzeum többi dolgozójának áldozatos munkájukért.

 

A szervezet létrehozásának apropóját az adta, hogy a már jó ideje együtt kiránduló, többségében osztálytársakból álló kis csapat szívesen tagja lett volna egy nagyobb természetjáró, kiránduló közösségnek. Berettyóújfaluban azonban ilyen szervezetről nem tudtunk, az országos természetbarát szervezet debreceni tagozata pedig nem mutatkozott a fiatalok felé nyitottnak. Így született az elhatározás: hozzunk létre egy közhasznú civil szervezetet Bihari Természetbarát Egyesület néven.

 

Az igen fiatal, többnyire középiskolás éveiben járó alapító tagok minden hónapban szerveztek egy-két túrát, melyeken a „kezdő 12-es” tervezgethette az akkor még szerény jövőt. Egy dolgot tudtunk: szeretünk a természetben bóklászni. Azt azonban senki sem gondolta, hogy a kis csapatból néhány év elteltével sokak életét meghatározó komoly szervezet lesz. Több év tapasztalatából egyértelműen megállapítható, hogy a hozzánk csatlakozók szemlélete, életfelfogása, értékítélete, aktivitása pozitív irányba fejlődik, mely mind a tanulmányi eredmény javulását (iskolásoknál), mind a hétköznapi teljesítmény terén megfigyelhető pozitív hatást eredményezett.

 

2005 -ben indítottuk két hosszú hétvégi rendezvényünket, melyek a mai napig az év egy-egy mérföldkövei. Az eredetileg húsvéti locsolkodásnak induló tímári hétvége háromnapos hülyéskedése után döntöttünk úgy, minden évben visszatérünk ide, hogy az év első túráját megrendezzük. Így ma a Tímári Évnyitó Hétvégén egy kisebb Tisza-parti vagy Zempléni túra mellett az elmúlt év történéseit, a tagok szorgalmát vesszük górcső alá, és jutalmazzuk a pontgyűjtő verseny legaktívabbjait. Ezzel szemben a nyár derekán megrendezett Keleti Parti Party-n – melyet mondani sem merek, hogy egy szalonnasütésként indult -  a bulizásé, az ismerkedésé és a csapatépítő vetélkedőké a főszerep.

 

A BTE már az első évben igen jó barátokra tett szert, a Háromváros túrán a Körösök Völgye TE-tel, míg a Körös túrán a mezőberényi Alföldi TE-tel ismerkedtünk meg. Ellátogattunk a magyarhomorogi díszkertbe is, (mely ma már Bihar Arborétumként ismeretes) ahol megismerkedhettünk annak lelkes „kertészeivel”.

A 2005-ös év legnagyobb vállalkozása a kéthetes kerékpáros Erdélyi expedíció volt. Az 1450 km-es túrán három egyesületi tag (Kósa Levi, Bukovinszki Norbi és Hegedűs Zoli) továbbá három miskolci bringás taposta a pedálokat, bejárva Hencidától-Bonchidáig (valóban) ungot-berket, négyszer keresztezve a Kárpátok hegyvonulatát, felkapaszkodva a Transzfogarasi-hágóra.

 

Már az első évben szép sporteredményekkel büszkélkedhettünk, a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermarathonon 3 fővel, míg a Bécs-Budapest Szupermarathonon 6 fővel teljesítettük a több száz km-es távot, nemegyszer igen előkelő helyen érve a célba.

Mindeközben a taglétszám növekedésnek indult, csatlakozva hozzánk néhány rokon, ismerős, barát-barátnő.

 

2006 elején már visszatérő vendégként köszöntött bennünket Izsépy Béla barátunk, a nyírség kiváló természetjárója, a Nyírkék teljesítménytúrák szervezője. Kitartását, önzetlen munkáját látva tettünk egy felelőtlen kijelentést: Amíg Nyírkék túra lesz, mi ott leszünk. Azt hiszem nem bántuk meg ígéretünket, bármennyire is a legnehezebb túrák egyike a homokdűnék közti 47 km-es táv.

A kora-nyári Háromváros túrán újabb sportággal bővültünk: rendhagyó módon a gyalogosok mellett ketten az Élővíz-csatornán, kajakkal teljesítették a 33 km-es távot.

Ebben az évben született meg honlapunk, melyen kezdetben mindössze néhány képet és beszámolót talált a látogató. Ezt fáradtságos munkával igyekeztünk úgy fejleszteni, hogy mindenki találjon kedvére valót. A kezdetek óta többször is átalakult, míg el nem érte mai, korántsem végleges formáját.

 

Hamarosan megszületett az év legszebb versenyeredménye is: Pólya Imi kerékpáros versenyzőnk elképesztő küzdelem eredményeképpen a 2. helyezettnek járó kupát hozta haza a IX. Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermarathonról.

Időközben az egykori fősulis barátok is csatlakoztak a csapathoz, így nekik köszönhetően már együtt indulhattunk a szegedi Szélmalom 100 km-es kerékpáros túra-versenyen. Füli pedig megszervezte az első egyesületi Kéktúrát az Aggteleki-karszton, melyet később több kiváló szervezésű és jó hangulatú túra követett, és követ napjainkban is.

A Bihari Múzeum által szervezett Honismereti táborban, ahol legtöbbünk felcseperedett, immáron második alkalommal színesítettük a programot egy „csillagfényes” előadás megtartásával – immáron segítőként.

 

Az év leghosszabb túráján sajnos Norbi nem tarthatott a csapattal, így Kósa Levi és Hegedűs Zoli vágott neki az egyhetes, 750 km-es távnak. Az élményekben tagadhatatlanul gazdag túrán Rajkától Ausztrián, Csehországon, Szlovákián és Lengyelországon át Sátoraljaújhelyig vezetett az út.

Még ebben az évben tagjaink között köszönthettük a 2005-ös Erdélyi expedíción megismert, Nagyváradi illetőségű Szebit, akivel megszületett az első határon átnyúló kapcsolatunk is. A Királyerdő leglököttebb magyarja, a Mohapáfrányos Jankuly Imi is ekkor lépett be sorainkba, aki hamar bevezetett bennünket a barlangászat szépségeibe, megteremtve ezzel az új érdeklődési kört.

A debreceni Navigátor TK jóvoltából két tagunk (J. Imi és Hegedűs Zoli) sikeresen elvégezte a bronz fokozatú túravezetői tanfolyamot, melyen megszerzett tudást az I. Navigátor Próbán egy-egy dobogós kupára válthattunk. A MAMÜTT túlélőtúrán az egykori alapítókból verbuválódott két csapat gondolta úgy, próbára teszi tűréshatárát. Veres Peti jóvoltából pedig a falmászással és a Szirt sportmászókkal indult el gyümölcsöző kapcsolatunk.

 

Ez év őszén rendeztük meg először a Balcsi-körtúrát, melyen elhatároztuk, egy nap alatt kerüljük meg hazánk legnagyobb tavát, 218 km-t hagyva magunk mögött. Tudtuk, a kellemes, néma őszi tájra ezután évente visszatérünk majd.

A 2006-os év utolsó hónapjában, az érdeklődésnek és az ötleteknek köszönhetően újabb szabadidős elfoglaltsággal színesítettük rendezvénynaptárunkat: a környezetvédelem jegyében összeszedtük a szemetet a Népligetben, és megrendeztük első nyílt előadásunkat, melyen Vígh Balázs mesélt Dél-Amerikai kutatásairól, élményeiről. Hamar kiderült, hogy az ehhez hasonló környezetvédelmi és kulturális programokra is nagy igény van, így elhatároztuk, a következő évben igyekszünk több hasonló programot szervezni.

 

2007 első „találmánya” a Négykastély kerótúra volt, melyen a sportot összekötve a kultúrával a Sárrét elfeledett kastélyait kerestük fel hagyományteremtő célzattal. Kevesen tudják, hogy csak a Bihar-Sárréti térségben 9 kastély és 20 kúria található. Éppen ezért hoztuk létre „Látnivalók, régmúlt” menüpontunkat, ahol a természeti és épített értékek, látnivalók kutatási eredményét tesszük bárki által elérhetővé. Ennek segítségével bárki könnyedén megtervezheti kirándulásának állomásait, útvonalát.

Januárban vettük át a Bihari Múzeumban Ungvári Tanár Úr biharról készített tablósorozatát, melyet a Múzeum Tardy Anna-termében tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Hamarosan a Szirt egyesület sportmászó versenyén találtuk magunkat, ahol rendezőként, biztosítóemberként segítettük az általános iskolások megmérettetését. Segítségnyújtásunkért a decemberi mecénás napon a Széchenyi István Általános Iskola Veres Petit és Hegedűs Zolit jelölte támogatójának.

A téli tespedtségből az I. Országismereti Vetélkedővel igyekeztünk felrázni a honlap látogatóit. A szép számú érdeklődők legügyesebbjeit értékes lexikonokkal, könyvekkel, túrafelszereléssel jutalmaztuk. Nem sokat kellett várni a vetélkedő második részére sem, melyet Kimici, az „Öreg Rókák”-nak becézett csapat egyik lelkes tagja, ma már honlapunk egyik szerkesztője szervezett.

Debreceni ládavadász barátainknak, Sebők Juditnak és Luiluinak köszönhetően a Csonkatoronynál megismerhettük a geocaching játék lényegét. A GPS kalandorokkal ezután több ládát is elrejtettünk Újfalu környékén, bízva abban, hogy még többen ellátogatnak ezáltal a legérdekesebb bihari helyekre.

A bezárásra ítélt berettyóújfalui mozi utolsó előadása előtt mozilátogatást szerveztünk, ahol Juci apukája beavatott minket a vetítés kulisszatitkaiba. Végezetül az utolsó előadásra ültünk be, elbúcsúzva a nagy múltú és híres mozitól.

 

2007-ben elérkezettnek láttuk az időt, hogy a Föld Napja alkalmából Berettyóújfaluban is megrendezzük a Critical Mass kerékpáros felvonulást. A több hetes egyeztetések és komoly szervezőmunka után a siker sem maradt el: városunkban soha nem látott módon több mint száz kerékpáros vonult fel a főúton az ésszerűbb, környezetbarátabb közlekedés jegyében. A felvonulás után rendezett kerékpártúrán 40 fő tartott velünk, hogy az aszfaltot földútra cserélve kikapcsolódjunk egy kicsit a természetben.

A Föld Napjához kapcsolódott egy héttel később a Bihari Múzeummal és a Hajdúböszörményi Zöld Körrel közösen rendezett Ötpróba is, melyen a gyerekek, fiatalok ügyességüket, tudásukat mérhették össze.

A Morotva-naphoz kapcsolódott az egyesület történetének első futóversenye, melyre a Berettyó-gáton került sor. A legnagyobb városi futók mellett a nevezők között köszönthettük városunk alpolgármesterét, Muraközi István sporttársunkat is. A futóverseny után szép számmal vettek részt a tépei préposti-kastélyhoz szervezett kerékpártúránkon is.

 

A 2007-es év igazi sikertörténet volt a versenysport terén is:

A Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermarathonon Zalkodi Erna első, Bus Szilvi harmadik, míg Szabó Enci ötödik helyen ért célba női kerékpáros kategóriában. Ugyanakkor új görkoris tagunk, Kerékgyártó Anett görkorcsolya kategóriában első helyezett lett.

Szép eredményt ért el Kis Zoli is a Szélmalom 100-as bringaversenyen, ahol 7.-ként gördült át a célvonalon.

Fekete Orsi, ifjú falmászónk Aggtelek kupán elért nyílt női kategória 14-15. helyezettjére is büszkék lehetünk.

 

Kiváló futónk, Ványi Attila sem tétlenkedett, képviselte a BTE-t többek között a Délibáb futáson, illetve a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermarathonon.

A tikkasztó nyári hőségben a Keleti-Főcsatornai horgászok különös jelenségre lehettek figyelmesek, ugyanis két kenut is vízre bocsátottunk, hogy segítségükkel Derecskétől leevezhessünk egészen Bakonszegig.

Sajnos a Balaton-átúszás a kedvezőtlen időjárás miatt nem került megrendezésre, pedig 5 lelkes tag edzett heteken át, hogy sikerrel teljesítse a Révfülöp és Balatonboglár közötti távot.

 

Egyesületünk civil szervezőként vehetett részt az EFOTT Vekeri-tavi fesztiválján, ahol a szelektív hulladékgyűjtést és az iránytűs tájékozódást sajátíthatták el a fiatalok. Berettyóújfalu és a BTE képviselete mellett ugyanakkor standunk térképén „felragyogott az EFOTT-Nap”, melyen kiderült, ki honnan látogatott a fesztiválra.

A nyarat a Csonkatoronynál megrendezett „Szent István Napi rendezvények”-kel zártuk, melyen a „Hulladékgazdálkodj-okosan”, „Detektívjáték – Nyomkeresés iránytűvel”, „Faltörő kos”, „Bíbictojás”, „Kerékpáros ügyességi pálya”, „Bihari térképkészítés” és „Újfalui látnivalók kirakója” játékokkal kedveskedtünk a műemlékhez látogató családoknak. A programok sikere után még szorosabbá vált a kapcsolatunk a város rendezvényszervező csapatával, így 2008-ra már közös rendezvénynaptárat terveztünk.

 

2007-ben első alkalommal az egyesület is standot állított a Bihari Számadó Napokon. A háromnapos kiállításon az egyesület tevékenységét szemléltettük szokatlan kiállítási tárgyakkal: versenykerékpár, kajak, barlangász és túra felszerelések segítségével. De nem csak nézelődésre volt lehetőség, az érdeklődők a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét sajátíthatták el a „Hulladékgazdálkodj-okosan” játékunkban.

Az ősz beköszöntével éjszakai kiképző túrát szerveztünk, melyet csak a legbátrabbaknak és legkitartóbbaknak ajánlottunk. Az ismeretlen helyen, távon és feladatokkal megrendezett holdfényes éjszaka igazi élményt jelentett mindenkinek.

Berettyóújfalu védett kertjének, a Barcsay-kertnek a tulajdonosával, Barcsay Laci bácsival igen jó kapcsolatot ápolunk. Éppen ezért – a természetvédelem jegyében - 2007 őszétől egyesületünk elvállalta a kert ápolási, gondnoki teendőinek elvégzését. Így szeptembertől rendszeresen látogatjuk a kertet, melyet igyekszünk a hozzáértő tagok (erdész-, kertészmérnök, geográfus) legjobb tudása szerint ápolni.

 

A Luca-nap alkalmából valami igazán különleges dolgot szerettünk volna kitalálni néhány órára: a Bihari Múzeum kiállítótermeinek világítását megváltoztatva, korhű hangokkal és videojelenetek kiállítási tárgyakra vetítésével különleges audiovizuális élményt kölcsönöztünk a kiállításnak. Mindezt a Múzeumi épület homlokzatának és a parkjában felállított vászonnak a további vetítésével igyekeztünk fokozni.

Végül az évet egy eddig szokatlan programmal zártuk: Sátras jégtörő expedíciót indítottunk a Vlegyásza 1836 méter magas csúcsára. Az embert próbáló túráról – mint a legtöbb programunkról – képgaléria és beszámoló mesél.

 

2008 januárjában a már régóta tervezett fotópályázatot hirdettük ki "A tavasz Biharban" címmel, melyre áprilisig vártuk a természetben készült képeket. Legelső ismeretterjesztő előadásunk is a fényképezéshez kapcsolódott „Amit a fotózásról tudni kell” címmel.

 

Az év első, a Szirt egyesület által szervezett sportmászó versenyén is segítségünkről biztosítottuk a szervezőket. Tagjaink a kötélbiztosításon túl a lebonyolításban is jeleskedtek.

 

Az év elejétől a Bihari Kistérségi Iroda turizmusfejlesztési programjába bekapcsolódva folyamatosan közreműködünk a turisztikai portál kialakításában és az ajánlott túraútvonalak kidolgozásában.

A projekt eredményeként elkészült egy színes, hajtogatható kiadvány, mely három nyelven ajánlja a Bihar-Sárrét legjellegzetesebb látnivalóit, illetve az egyesületünk által szervezett túramozgalmat. A kiadvány a két kistérség minden településére eljutott, emellett egyesületünknél is beszerezhető.

 

folytatjuk...

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

T evékenységünk:

 

Civil közhasznú tevékenységünk három pillérre épül. Ezek a következők:

 

1. Sport

- gyalogtúrázás

- kerékpározás (túra és verseny)

- futás

- evezés (kajak, kenu)

- barlangászás

- falmászás

- úszás

 

2. Kultúra

- műemlékvédelem

- műemlék-, és helytörténet kutatás

- turisztikai adatbázis építés, fejlesztés (látnivalók menüpont)

- ismeretterjesztő előadások, dia és filmvetítések

- rajz és fotópályázatok rendezése

- kiállítások rendezése

- Berettyóújfalu és a Bihar-Sárrét népszerűsítése, turisztikai vonzerejének növelése

- kulturális rendezvények, fesztiválok, sokadalmak, találkozók szervezése

 

3. Környezetvédelem

- természet, és környezetvédelem

- szemétszedés

- szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése

- környezetszennyező tevékenységek elleni küzdelem

- egészséges életmód melletti kampány

- madárvédelem

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Szakterületek:

 

Egyesület hivatalos képviselete, helyi kapcsolatépítés: Hegedűs Zoltán, Nagy Sándor

Informális vezetőség tagjai: Bálint Zoltán, Balogh Tamás, Hegedűs Zoltán, Hegedűs Csaba, Kiss Imre, Kósa Levente, Nagy Attila, Nagy Sándor, Pólya Imre, Szabó Enikő, Varga Zsolt, Veres Péter

Tagnyilvántartás, tagdíjak, tagsági kártyák érvényesítése, kezelése, pénztár: Szabó Enikő

Túravezetők, túraszervezők: Kiss Imre, Kósa Levente, Varga Zsolt, Bálint Zoltán, Veres Péter, Pólya Imre, Nagy Sándor, Hegedűs Zoltán, ...

Pályázatok: Varga Zsolt, Hegedűs Zoltán,

Gyalogos teljesítménytúrák: Nagy Attila, Bálint Zoltán, Varga Zsolt, Kiss Imre

Országos Kéktúrák: Varga Zsolt, Bálint Zoltán, Hegedűs Zoltán

Futás: Nagy Sándor (Baráti Futás)

Barlangászat: Jankuly Imre

Falmászás: Veres Péter, Balogh Tamás, Drimba János

Kerékpáros marathonok: Pólya Imre, Kis Zoltán, Hegyessy Miklós

Kerékpártechnika: Pólya Imre, Kósa Levente, Hegedűs Csaba, Kis Zoltán, Laukó Ádám

Vízitúrák: Jankuly Imre, Balogh Tamás, Veres Péter, Hegedűs Zoltán, Sápi Gergő

Motoros siklóernyő: Sápi Gergő, Magyari Péter

Critical Mass: Hegedűs Zoltán, Nagy Sándor

Környezetvédelem, természetvédelem, tájvédelem: Nagy Attila, Hegedűs Zoltán

Műemlékek, helytörténet: Kállai Irén, Veres Péter, Nagy Attila, Hegedűs Zoltán

Fotózás: Nagy Attila, Veres Péter, Kósa Béla, Kósa Levente, Kiss Imre, Balogh Tamás, Hegedűs Zoltán

Pontgyűjtő verseny, rendezvény látogatottság: Szabó Enikő

Plakátok, szórólapok, reklám, külső kapcsolat: Mezeiné Dobó Klára, Nagy Sándor, Hegedűs Zoltán

Honlap karbantartás, fejlesztés: Hegedűs Gábor, Kiss Imre, Hegedűs Zoltán

Erdély: Jankuly Imre, Veres Péter, Kiss Imre, Hegedűs Zoltán

Debreceni Navigátor testvérkapcsolat: Barna Böbe, Ötvös Andrea, Hegedűs Zoltán

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

1 %-os támogatás

 

2008-tól a Bihari Természetbarát Egyesület is jogosult az 1 %-os támogatások fogadására. Ön dönt: az Államé vagy a Bihari Természetbarátoké legyen adójának 1 %-a.

Felajánlása munkánk közvetlen elismerése, mellyel biztat, megerősít bennünket abban, hogy amit teszünk, helyes, követendő.

Tagjaink önkéntesként, saját szabadidejükben, bérezés és bármilyen juttatás nélkül látják el az önmaguk által, szorgalomból vállalt munkát. A felajánlásokat az éves, nyílt, bárki által ingyen látogatható rendezvények szervezésére fordítjuk.

 

 

Adószámunk: 18991811-1-09

 

Köszönjük támogatását!

 

 

Részletes információk minden évben:

 

Papír alapú bevalláskor (majdnem mindenkire ez vonatkozik):

A postán kapott, vagy a számítógépen kitöltött (évente a 1253/1353/1453... jelű) adóbevallásod EGYSZA lapján írd be az adószámunkat: 18991811-1-09. Más teendőd a felajánlással kapcsolatban nincs.

(A lenti rendelkező nyilatkozatra nincs szükség ebben az esetben). A bevallásodat május 20-ig személyesen vagy postán juttasd el az adóhatósághoz.

 

Elektronikus adóbevalláskor:

A személyijövedelemadó bevallás EGYSZA lapján írd be az adószámunkat, és kész is vagy a felajánlással. A bevallást május 20-ig küldd el elektronikusan.

 

Munkáltatói adómegállapításkor:

A lenti, rendelkező nyilatkozatot kitöltve legkésőbb május 10-ig add oda a munkáltatónak. Az átadás megtörténtéről a munkáltatónál írd alá a kísérő jegyzéket, melyet majd szintén elküld az adóhatóságnak.

 

Adóhatósági adómegállapításkor (ADAM):

Ha kéred, hogy az APEH állapítsa meg az adódat, akkor a kérvényed mellett küldd el a lenti 1%-os rendelkező nyilatkozatot is.

 

Ha már bevallottál, de nem rendelkeztél az 1%-ról:

Május 20-ig még megteheted! A lenti, rendelkező nyilatkozatot személyesen vagy postán juttasd el az adóhatósághoz.

 

 

Rendelkező nyilatkozat tudnivalói:

 

(Figyelem! Csak munkáltatói, adóhatósági adómegállapításkor van rá szükség, illetve ha már bevallottál, de még nem rendelkeztél az 1%-ról)

Először töltsd le a rendelkező nyilatkozatot ide kattintva !

Írd be a rublikába az adóazonosító jeledet (vagy adószámodat), majd tedd bele egy sima borítékba. Ragaszd le, írd rá (bárhová) erre is az adóazonosító jeledet (vagy adószámodat), és írd alá úgy, hogy az aláírásod a ragasztást keresztezze. És kész a nyilatkozat!

Sőt! Igazából a legtöbb bevallási módnál ennél kevesebb is elegendő lenne, de mivel bonyolult, hogy mikor mit nem szükséges ráírni, jobb, ha minden rajta van, nehogy mégis lemaradjon valami.

 

 

 

Szórólapunk tagoknak:

 

Word.doc változathoz kattints IDE

 

Vagy képként: Kattints a képre a nagy méretű változathoz!

Egész oldalas képként kell kinyomtatni, pl. XP alatt.

 

Keret nélküli:

 

Kerettel:

 

 

 

 

Adatszolgáltatás a felajánlások felhasználásáról:

 

2008 évről,

 

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Tagság:

 

Szeretettel várunk mindenkit az egyesületben, aki úgy érzi, hozzánk hasonló gondolkodású.

Tag lehet bárki, aki:

Az alapszabállyal ( klikk ide ) egyetért és befizeti az éves 1000 Ft tagdíjat. Más kötelezettség nincs.

Belépéssel kapcsolatban érdeklődni a kapcsolat menüpont alatti elérhetőségen lehet Hegedűs Zolinál, aki egy e-mailben tájékoztat a tudnivalókról.

Belépési nyilatkozatot ITT találsz.

 

Vissza a lap tetejére ▲

   


 

Saját jelvényszerző túránk – Bihari Négylevelű Lóhere

 

Berettyóújfalu környékén gyalogosan, kerékpárral, kajakkal-kenuval, esetenként autós kirándulás során teljesíthető jelvényszerző túrát hozunk létre. Célunk a Bihari-Sárréti térség látnivalóinak, műemlékeinek, természeti sajátosságainak bemutatása, a természetjárás, kirándulás népszerűsítése. Az útvonal kialakítása, bejárása jelenleg is folyamatban van. A túra a Lóhere levelének alakját követő útvonalon bármilyen irányban, bármennyi alkalommal teljesíthető, a teljesítést igazolni az erre elkészülő igazolófüzetben lehet majd. A 4 „levél” mindegyikéért egyenként jelvény jár, az összes teljesítése esetén további emlékérem. A tejesítők ugyanakkor a későbbiekben a honlapon is megtalálható teljesítői névjegyzékbe is bekerülnek.

A túraútvonal alapját képező Bihar-Sárréti látnivalók, utak, azaz a térség turistatérképének felmérése, megrajzolása gőzerővel halad. A földúthálózat birtokában jelöljük majd ki a túrák nyomvonalát.

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Adatok az egyesületről:

 

Bihari Természetbarát Egyesület

 

Székhely: 4100 Berettyóújfalu, Kálvin tér 1.

Levelezési cím: 4100 Berettyóújfau, Sport u. 4.

 

Elnöke: Hegedűs Zoltán

Titkár: Nagy Sándor

 

Alapító okirat kelte: 2005. 02.18.

Bírósági végzés száma: TPK 60.057/2005/6

        és dátuma: 2005. 06. 20.

Bírósági nyilvántartási szám: 2995

 

Aktuális számlaszám: Takarék Szövetkezeti Hitelintézet

        54900323-19199957-00000000
Nemzetközi számlaszám: HU55 5490 1919 9957 0000 0000
SWIFT/BIC kód: SIKLHUHH

 

Korábbi Számlaszám: Alföld Takarék Berettyóújfalui Kirendeltsége

        60900140-19199957

Régi Számlaszám: Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet Berettyóújfalui Kirendeltsége

        61100082-19199957

Adószám:18991811-1-09 1

Statisztikai számjel: 18991811-9499-529-09

Mobilitás Azonosító: 8YF5VQ91

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Partnerség, együttműködés

 

Egyesületünk az elmúlt években számos szervezettel, intézménnyel működött együtt, állt kezdeményezések mellé, vett részt partnerként projektekben.

A pályázati lehetőségek megszaporodása révén egyre több szervezet keresi partnerét, és kér együttműködést egy-egy projekt lebonyolításában. Ez a sokasodó megkeresés, és az ezzel sajnálatosan együtt járó kellemetlen tapasztalatok sarkallták egyesületünk vezetőségét annak meghatározására, hogy mely együttműködéshez adjuk szervezetünk nevét.

 

A Bihari Természetbarát Egyesület eddigi eredményeit kizárólag önkéntesen, a tagok saját szabadidejének terhére, és nemritkán anyagi hozzájárulása mellett érte el. Civil munkánkért soha nem vártunk ellenszolgáltatást, programjaink alulról építkeztek, valódi igényekre alapulva. Küldetésünk egyszerű: tenni valamit az önmaga ellen forduló világ jobbá tételéért, a környezetünkért, a mindinkább felbomló félben lévő emberi kapcsolatok, közösségek megőrzéséért, újjáépítéséért a sport, kultúra, környezetvédelem eszközével.

 

Ezzel szemben – szinte egyesületünk inverzeként - rengeteg szervezettel találkoztunk már, melyeknek a célja az, hogy a szűk vezetőségi tagokat látszat munkához, és fizetéshez juttassák, vagy egy-egy normatívát alanyi jogon felvegyenek. Közös bennük, hogy nincs kiforrott küldetésük, ad-hoc módon, kaméleonhoz hasonlóan idomulnak az adott pályázatokhoz, melynek középpontjában az önfoglalkoztatás áll, az igazi cél pedig elvész. Pályázataik eredménye hullámzó, ismertségük alacsony. Többnyire mi is csak akkor tudjuk meg, hogy léteznek, amikor együttműködési kéréssel fordulnak hozzánk.

 

 

Vezetőségünk döntése alapján az alábbi esetekben vállalunk írásba is foglalt partnerséget más szervezetekkel:

 

- Ha az általunk jól ismert szervezettel az elmúlt években ténylegesen is volt informális vagy formális kapcsolatunk, vagy tudunk működéséről, elismerjük eredményeit.

- Ha az általunk kevésbé ismert szervezet egyesületünkkel közös projektet kíván  megvalósítani, a Biharite aktív közreműködésével, pontosan behatárolt, írásban is meghatározott szerepkörrel.

 

Nem célunk az elzárkózás új kapcsolatoktól, azonban semmiképpen nem szeretnénk asszisztálni olyan pályázatoknál, ahol csak a megállapodás hitelesítéséig hallunk az együttműködő partnerről.

Tapasztalataink szerint az igazán gyümölcsöző együttműködések papír alapú megállapodás nélkül is remekül működnek.

 

Együttműködő partnereink:

 

Berettyóújfalu Város Önkormányzata

Bihari Hulladékgazdálkodási Kft.

Bihari Múzeum

Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása

Morotva Egyesület

Szegi Község Önkormányzata

Szélső Érték Kör Egyesület


Vissza a lap tetejére ▲Közhasznúsági Jelentésünk :


2005 , 2006 , 2007 , 2008 , 2009 , 2010 , 2011 , 2012 évről

 

Közhasznúsági Mellékletünk :

2012 évről


Beszámolók:

2011 , 2012 évről
Logónk:

 

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Prospektusunk:

 

(egész oldalas képként kell kinyomtatni, pl. XP alatt)

 

Új:

 

      

 

Vagy letölthető, nyomtatható Adobe Acrobat Readerben: A és B oldal

 

 

Régi:

 

      

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


 

Plakátunk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ▲

 


Az oldalt Kimici és HegeZoli, a Bihari Természetbarát Egyesület tagjai készítik. Minden grafika, kép, szöveg a szerzők tulajdonát képezi, felhasználása esetén kéretik megdobni egy e-maillel. Kritika, vélemény, miegymás a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségre vagy a Fórum -ba!

– 2006 ~ 2013 -

TEXT-ALIGN: center; margin-top:0; margin-bottom:0" align="center"> Az oldalt Kimici és HegeZoli, a Bihari Természetbarát Egyesület tagjai készítik. Minden grafika, kép, szöveg a szerzők tulajdonát képezi, felhasználása esetén kéretik megdobni egy e-maillel. Kritika, vélemény, miegymás a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségre vagy a Fórum -ba!

– 2006 ~ 2013 -