Berettyóújfalu, Területi kórház

A Látnivalók wikiből

Berettyóújfalu, Gróf Tisza István Területi kórház

Turistatérképen

Település: Berettyóújfalu
Kategória: Épített örökségünk / További épített örökségek
Web: www.berettyokorhaz.hu

Cím: Orbán Balázs tér 1

A trianoni határmegvonás miatt Bihar vármegye valamennyi kórháza román területre került, ezért a maradék megye lakosainak ellátására 1921 és 1928 október 28. között felépítették a 106 ágyas, belgyógyászati és sebészeti osztállyal induló, gróf Tisza István nevét viselő Bihar Megyei Közkórházat. Az intézmény ezt követően dinamikusan fejlődött, az ágyak száma 1933-ban már 168 volt. A háború előtt a frontvonal közeledése miatt a kórházat kiürítik, nem sokkal később szovjet hadikórház lesz. A háború alatt 170 tüzérségi találat érte, és teljes rekonstrukcióra szorult. A felújítás 1948-ra fejeződik be.

A kórház újjáépítését követően, a korszerűbb ellátás érdekében, 1952-ben kezdte meg működését az önálló Rendelőintézet, majd 1965-ben átadták a kórház új, 222 ágyas főépületét és kiszolgáló egységeit (röntgen, laboratóriumok, véradó állomás, rendelőintézet), 1974-ben pedig a pszichiátriai osztály megnyitásával 653-ra nőtt a kórházi ágyak száma.

1961-től a kórházi sportkör teniszpályát, úszómedencét létesített és működtet.

A Területi Kórházban 1991-ben átadták az új szülészeti-nőgyógyászati, illetve a központi anaesthesiológiai intenzív osztályt, majd egy évvel később az intézmény egy 500 millió forintos beruházás keretében tovább bővült egy hotelszárny építésével. 1996-ban megindul a kórház-rekonstrukciós bővítés. Az utóbbi években is jelentős fejlesztés történt a főépületen, mely során a központi fogadócsarnok és az azokhoz kapcsolódó épületrészek felújítása, átépítése történt meg.

A berettyóújfalui Területi Kórház a csaknem 100.000 fős lélekszámú Bihari és Sárréti térség fekvőbeteg szakellátásának biztosítását nyújtó stratégiai intézmény. Egy integráltan működő járóbeteg szakellátó rendelőintézet és négy gondozóintézeti szolgáltatás csatlakozik a fekvőbeteg ellátó egységekhez. A járóbeteg ellátás vonatkozásában az ellátandó lakosság szám megközelítőleg 60.000 fő. Az intézmény jelentőségét növeli, hogy a foglalkoztatáspolitikai szempontból hátrányos helyzetű térség legnagyobb munkáltatója is egyben. Az intézmény 10.5 hektár területen fekszik, és gyógyuláshoz kellemes környezetet nyújt a nagy kiterjedésű szakszerűen gondozott, parkosított terület.

Az egykoron jobb napokat is látott kórház területén úszómedence is üzemelt, mely közelében ma is megtaláljuk a kórház saját víztornyát, teniszpályáját.

2009-ben a kórház visszakapta régi nevét, így újra Gróf Tisza István Területi Kórház néven működik.

Személyes eszközök