|  Kedvencekhez ad!

Ajánlott felbontás: 1024×768, a monitorodé:


 

 

 

 

 

 

 

 

Varázskert Berettyóújfaluban NCTA 2013-0783-E:

Utalva az előző ajánlóra, nálunk más lehetőség is van nem csak múzeumi program, mivel városunk rendelkezik egy varázskertel, ahol hasonló ismeretterjesztés folyik.


Múzeumi programok:

Régi idők foglalatoságait már sajnos csak esetleg muzeumok foglalkozásain lehet megismerni.Ilyen programokat bőségesen kínál a a Bihari Múzeum is.


Barátifutás:

Ha futásról van szó a Barátifutók ott vannak, futnak és kiemelkedő eredményeket érnek el.


Őszi képek:

Ha "Itt van az ősz, itt van újra ..." még az ujfalusi fotós szemével is.


 
Támogatóink:
 
Polgármesteri Hivatal
Bihari Múzeum
Makk Kálmán Mozi
 
Bihari Termálliget
Bottó virágkötészet
Bakelit Bár

A meglepetések éve volt 2013!

Újra egy halom kupa, érem és oklevél a kitartás, akaraterő jutalmai. Meg lehetne azt kérdezni, hogy hány lépés az a 4500 km, vagy hogy hány izzadságcseppbe került közel 14000 m szint leküzdése, vagy sok-e a közel 100 teljesítménytúra, vagy . . . és még lehetne bugyutábbnál bugyutább kérdeseket alkotni, de inkább csak egyszerüen GRATULÁLUNK!


Critical Mass kerékpáros felvonulás és túra:

A Berettyóújfalut és Nagyváradot összekötő (nagyrészt elkészült) kerékpárúton. Biharkeresztesnél, akik csak könnyebb túrát gondoltak, egy másik vezetéssel visszaindulhatnak B.újfaluba. A csoport másik fele a határon . . .Barcsay Varászskert Ismertető:

A civilizáció fejlődése során elértünk egy olyan állapotot, amikor közvetlen irányítás nélkül a gyermekek már nem látnak ki a városból, az épített környezetből a természetes környezetbe. A fiatalság folyamatosan szakad el a környezettől, annak megtapasztalásától ezáltal a környezeti élmény megélésének a lehetőségétől. A Bihari Természetbarát Egyesület által kitalált „Barcsay varázskert projekt”- egy zöld sziget a városon belül- a tapasztalatot kívánja visszaadni az óvodás és általános iskolás korosztálynak. Az iskolán kívüli, nem formális neveléssel, a kert adta lehetőségekkel, előadások tartásával és különféle környezeti témakörben történő vetélkedőkkel, játékokkal kötjük le a gyerekek figyelmét, akik így észrevétlenül tanulnak, ismereteket szereznek. A szervezett keretek között, zöld környezetben megvalósuló programok visszaadják a célcsoportnak a megtapasztalás és a környezetbe való visszatérés örömét. A Bihari Természetbarát Egyesület szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik, így sok tanácsot és "szellemi" támogatást kapunk. A tapasztalatok és eredmények áramlása kölcsönös,így az általunk és a projekt által szerzett tudást a velünk kapcsolatban lévő szervezetek és egyesületek is hasznosíthatják.
Túra a Ponor-réten át a Csodavárhoz:

A pádisi karszt egy szeletét jártuk be túránk során. A varázslatos Ponor-réten kezdtük a gyaloglást, ahol a patakot "elnyeli" a hegy. Majd megkerestük , hogy hol jön elő újra. Az nem más, mint a Csodavár portálja, de onnan ismét a föld alatt folytatja útját.. Aztán a Galbena-kitörésnél tör újra felszinre.


Biciklin Hajdúszovát környékén:

Ennek a biciklizésnek az a furcsasága volt, hogy ezen a napon három horgásztavat érintett az útvonal. A gyönyörű őszi szinekben ponpázó fák látványa megihletette fotózást.


Feketetói vásárlátogatás:

Október második hétvégi programja nem lehet más, mint vásárlátogatás. Igaz a portékák között meg kell találni az igazi "kincseket", de hát épp ez az izgalmas, még ha valaki csak fényképezőgéppel teszi azt. És lehet is találni, igaz mindenkinek mást és mást.


Gyalog a Fehér-sziklákon:

Ha Havasrekettye felől közelítjük meg a Vigyárót, akkor a mostani túránk célpontja mellett visz az utunk. Igaz, túristaút nem vezet a gerincen csak ösvény és az óvatosság sem árt, mivel a járható rész néhol nem túl széles és a sziklaperemen vezet.


Túra a Vigyázóra:

Bármilyen évszakban is akarjuk meghódítani a Vigyázót, mindig akad látnivaló, ami miatt megéri újra és újra leküzdeni a szinteket. A "csúcscsoki" elfogyasztásaközben jólesik széttekinteni a hegytetőről, és ha szerncsénk van és nincs köd nagyszerű körpanorámában lehet részünk.


Épül a kerékpárút:

Végre épüla Berettyóujfalu - Nagyvárad kerékpárút, ami lehetővé fogja tenni, hogy akár egy rövid biciklizéssel elérje valaki Biharország fővárosát, anélkül, hogy a nagyforgalmú főútat kelljen igénybevenni.


Kerekezés a hajdúszováti határban:

Egy újabb érdekes részen vitt az út, természetesen lehetőleg földúton. Ezen az úton ébredező rókákkal, legelésző őzekkel sikerült , ha csak meszziről is találkozni, de fotót nem mindig sikerült készíteni, de azért nem maradt üres a galéria.


Kétkeréken Bucsára:

Ez a néhány kép egy érdekes biciklitúrán készült. Az uticél Bucsa volt, lehetőleg földutakon. Látnivaló bőven akadt, többek között fürdőző madarak, nádtövén úszkáló vadkacsák, kékülő kökény,felröppenő bátortalan gémek. Érdekes találkozások emberekkel, néhány kicserélt mondat és néhány rácsodálkozás.


Barcsay ház belül:

Egy kisebb időutazás részese lehet az, aki belép a Barcsay ház küszöbén.Szinte mesélnek a falak, a bútorok és a többi tárgy ami ott van, csak az emberek hiányoznak, akik valaha használták őket. De a képzelet szárnyán mindenki utazhat a galéria segítségével.


Túra a Gutin - hegységben:

Ez alkalommal más tájára látogattunk el Erdélynek és ez sem kevésbé érdekes, mint ahol eddig jártunk. Sikerült meg mászni a Kis-Gutint és tettünk egy sétát a Bodi -tó környékén is és Nagykárolyban megtekintettük a varázslatos Károlyi-kastélyt.


Túra a Nagy Phaeton - vízeséshez:

Újra Erdély és az egyik legnagyobb vízesése. A látványért bizony meg kellet dolgozni, de megérte. Nem volt hiány emelkedőben, ahol láncok segítették a feljutást. Ismételten felfedeztük távolban a Rozsda-szakadékot és lefele menetben megdézsmáltuk az áfonya termést is.


Júliusi TÜCSÖK - BOGÁR:

Újabb makrófotók, ezek sem érdektelenebbek, mint az előzőek. Ezeket is ajánlom megszemlélésre.


Messzelátó - Sóstó környéke:

Sóstó környéke tele van vizes élőhelyekkel, ahol rengeteg vizi szárnyas figyelhető meg. Néhányat sikerült lencsevégre kapni, de olyan is volt ami sajnos nem sokáig mutatta meg magát közelről a fényképezőgépnek, ezért nem is sikerült lefotózni.


Zarándoklat a moldvai csángokhoz:

Mindaz, amit tapasztaltunk, csak töredéke annak, amit Erdély mutathat. Mindaz, amit kaptunk, csak töredéke annak, amit bárki számára adhat. És mindaz, amit tanultunk, csak töredéke annak, amit tudnunk kellene az összetartásról, az összetartozásról, egymás tiszteletéről, az értékek, hagyományaink megbecsüléséről.


Júniusi TÜCSÖK - BOGÁR:

Jónéhány makrófotó gazdagítja ezt a galáriát, köztük szöcskék és bogarak, aztán virágok is vannak bőven, és a gombák is képviselik magukat, csupa érdekesség.


Tekergés Ürmöshát környékén:

A környék bejárásának újabb szakaszában Szerep és környéke, Ürmöshát, a Hortobágy-Berettyó és a Makkod-főcsatorna gátjának egy része is sorra került.


Szeretethíd a Barcsay - kertben:

A Barcsay-kert rózsái közötti faültetők a Szeretethíd önkéntesei voltak. Más helyszineken is folyt önzetlen munka, viszont itt csak az előbbi helyszinen készült fotókat láthatod.


Tavasz a Berettyó - parton:

Nagy szerencsének mondható, ha egy olyan városban lakik valaki, ahol egy folyó halad keresztül. A fotók egy másik arcát próbálják megmutatni a mi vizünknek és környékének.


Májusi TÜCSÖK - BOGÁR:

Hasonló galériákat, mint amit itt látsz későbiekben is fogsz találni itt. Lesznek bennük tücsök, bogár, virág, és egyéb különleges fotók. Biztosan nem fogysz csalódni ezekben a képekben, ha érdekességeket keresel.


Kerékpáros Zarándoklat a Gyimesi és Moldvai Csángókhoz:

2013. július 5.-től 14.-ig a Bihari Természetbarát Egyesület hat kerékpárosa útnak indult, hogy két keréken felkeresse a gyimesi és moldvai csángó magyar barátait, egyesületi tagjait.


Túra a Galbena-kitöréshez:

Ez alkalommal a Csodavár folytatásának is tekinthető Galbena-kitöréshez vezetett a túránk, igaz az előbbit is érintettük.,sőt távolról a Rozsda-szakadék is felismerhető volt, végül "hűsöltünk" egyet az Eszkimó-jégbarlangban.


Túra a Szoliszkóra és a Tarpataki-vizeséshez:

Hogy az egyhangúság megtörjön, ezért egy szlovákiai túra szerepel itt. A Csorba-tó, a Szoliszkó, és a Tarpataki-vízesés csábítónak hathat a galéria megtekintéséhez.


Túra a Jád-völgyében:

Újabb erdélyi túra, ami azt bizonyítja, hogy nem csak túristajelzések mentén lehet felfedezni természeti szépségeit, de jelzetlen utakon is, viszont ahhoz szükség van helyismeretre.


Gyalogtúra Pádison:

Az erdélyi túráink sorában a Pádis-fennsík és környéke következett, többek között a Mócok-temploma, a Kék-Magura és a Boga-katlan valamint az új az elkészült a fennsíkra felvezető szerpentin kipróbálása és "átvétele" volt.Legnagyobb meglepetésünkre a májusi időpont ellenére még hófoltok és krókusz is volt, sőt a Nagy-Bihart és a Rozsda-szakadékot is láttuk igaz csak távolról. Javaslom nézelődj a galériában.


Múzeumok Éjszakája 2013.06.22.

Igaz manapság már a vízből éppen elege van mindenkinek, de azért érdemes lesz a ellátogatni a Múzeumba ezen az éjszakán és megismerkedni a "VÍZ ezer arcával".


Berettyóújfalu felett:

A videón megnézheted, hogy mit látnak a siklóernyősök városunk felett.


Kerekezés Biharugra fele:

Néhány vadakról készült fotó is gazdagítja a galériát. Ezek készítése különös körültekintést igényel, mivel a vadak érzékszervei igencsak kifinomúltak és sokszor ideje korán meglépnek a fényképezőgép objektívje elől.


Május színei I:

Újabb érdekességek a virágok és bogarak világából úgy szinekben és formákban. Ebben a gyűjteményben is van bőven nézegetni való, javaslom ne hagyd ki te sem!


Újirázi határjárás:

Határt járni nincs ebben semmi különleges, hiszen ez az alapja a túristálkodásnak. De a mozgáson és a jólevegőn kívűl még más érdekessége is van, ha térképszerkesztéshez útvonal felmérést is készít az ember és ha ezt még megtetőzzük egy kis fotózzással is, az aztán az igazi kikapcsolódás.


Critical Mass minden mennyiségben:

Két felvonúlás és két túra ez a mérleg és egy jó hír, hogy mi jövőre is meg fogjuk tartani. És rengeteg fotó a galériában, és ha ott voltál megkeresheted magad, ha nem akkor jövőre légy ott te is.


Április színei II:

Mi turisták járjuk a hegyeket és ámulunk-bámulunk a dimenziókon, és ugyanazt megtehetnénk a környezetünk miniatűr világában is, ha másként nem is, de fotók segítségével minden képpen.


Gyűrűszegre biciklivel:

Ez a túra Critical Mass előkészítése volt. Sajnos az útvonal néhol eléggé traktorok által összejártnak bizonyult, így csak részben lehetett bejárni a meghírdetett túra utvonalat. Néhány fotó is készült a Berettyó-parton és a Gyűrűszegi horgásztónál.


Túra a Tatár-havasra:

A zord időjárás miatti halasztás után végűl csak sikerült kijutni az erdélyi Tatár-havasra. A hegyen meglepetésünkre egy fia tatár sem volt, ellenben annál több hóvirág, amit inkább hóvirág rétnek neveznék és akkor kezdtek nyílni az első krókuszok és akadt néhány pirosló hunyor is.


Berettyó tele:

Általában csak tavasszal lehet ilyennek látni a város folyóját, ilyenkor teljesen más arcát mutatja. A galéria néhány fotója pont ezt próbálja megmutatni.


Berettyó Parti Baráti futás:

Ha valaki sűrűn jár a Berettyó-part város közeli részein nincs olyan nap, hogy sétáló, kocogó vagy futó emberekkel ne találkozna. Mi Berettyó Parti Baráti futók minden hétfőn délután hat körül kint vagyunk, ha szeretsz futni szívesen látunk téged is!


Április színei I.:

A hétköznapi ember sokszor elmegy ezek mellet a miniatűr csodák mellet, de aki nyitott a természet eme különlegességeire az úton útvélen keresi az ilyen jellegű fotótémákat. Ha megnézed galériát mindenbizonnyal sok érdekességet fogsz találni.
Az oldalt Kimici és HegeZoli, a Bihari Természetbarát Egyesület tagjai készítik. Minden grafika, kép, szöveg a szerzők tulajdonát képezi, felhasználása esetén kéretik megdobni egy e-maillel. Kritika, vélemény, miegymás a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségre vagy a Fórum-ba!

– 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~ 2009 ~ 2010 ~ 2011 ~ 2012-

Köszönjük mindazoknak akik adójuk 1%-ával támogatták egyesületünket !

Ti küldtétek:

Jankuly Imi Darvasi táj

Április


26: Critical Mass kerékpáros felvonulás és túra


BTE az IWIW-en

Feliratkozás a Biharite hírlevelére
E-mail:
Látogatóink száma

Látogatottság

Google kereső
Legutóbbi támogatóink

 

NTCA


Ökotárs

(Barcsay Varázskert)


Duna TV Hazajáró műsora

(Fotópályázat)


 

Berettyó Pék 2007 Kft

(Critical Mass)


 

BUBORÉK-92 Ipari és Kereskedelmi Kft.

(Critical Mass)


 

Bihar Arborétum és Díszfaiskola, Magyarhomorog

(Föld Napi Faültetés)


Legújabb galériák

Szlovák paradicsom

Szegi találkozó

Balcsi kerótura II.

Múzeumok éjszakája

Bajcsi kerótúra

Szemétszedés

 - BTE kupa

 - Vizes túra! ...

 - A nagybörzsönyi kör

 - Túrúzzunk Gyöngyöspatán!

 - Mesél, zenél az erdő

 - Éjszaka Budapest muzeumaiban

 - Buda határán

 - Ez állati!

 - Mediterán husvét

 - Minden időbe ...

 - Bazaltúra

 - Bujáki kör

Pillanatnyi felhőzet
Felhőkép
Aktuális hőmérséklet
Hőtérkép
Várható időjárás
Időjárás előrejelzés
Adatok rólad

IP