A belföldi fuvarozás fejlődése

Az évszázadok során a szállítás életünk részévé vált, sokak számára pedig a mindennapok szerves részét is képezi. Folyamatosan fejlődött lépést tartva az emberiség modernizációjával, és igen, bátran kijelenthető, hogy elengedhetetlen működtető eleme lett sok vállalkozásnak a napjainkban.

Az infrastruktúra fejlődése megkövetelte az első kereskedelmi törvényt hazánkban, mely megszabta a szállítmányozás kereteit is. Ennek következtében beindult a belföldi fuvarozás fejlődése is. A növekvő lakosság és települések miatt az áruigény egyre nagyobb lett és szükség volt egy megoldásra, hogy ez megfelelően kilegyen szolgálva. A belföldi fuvarozásnál a technológiai és műszaki fejlődés jelentette az áttörést, illetve a vasúti szállítás elterjedése is nagy előrelépést eredményezett.

Kezdetben külföldi cégek voltak jelen és táplálták ezt a hálózatot, majd az államosítás során ez megváltozott. Létrejöttek olyan cégek, melyeknek fő tevékenységi körük a szállítás volt, de később kisebb vállalkozások is betudtak ebbe szállni. Így kezdett kialakulni a mára már rendkívüli módon elterjedt belföldi fuvarozás, melynek a leggyorsabb módszere a közúti szállítás.

Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy miért különböztetjük meg a szállítmányozást és a fuvarozást? A belföldi fuvarozás esetében a fuvarozó saját gépjárművekkel és saját csapattal rendelkezik. Ezzel szemben a szállítmányozásnál a szállítmányozó a szakmai ismereteit használja fel munkája során. A speditőr az a személy, akinek közvetítői szerepe van, megszervezi az áruszállítást a megbízó helyett partnerhálózaton keresztül.

A fejlődés viszont nem állt meg itt a világban és izgalmas lesz megfigyelni a következő években is, hogy milyen változások fognak jelentkezni a belföldi fuvarozásnál is.

Vélemény, hozzászólás?