Amikor daru nélkül nem megy

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok munkafolyamat létezik, ahol a daru megkönnyíti a munkavégzést, vagy kifejezetten nélkülözhetetlen eszközként szolgál bennünket. A daruk elsősorban az építőipar mindennapi kellékei, de szállítás, mentés vagy egyéb feladatok céljából is jelentős funkciójuk, illetve keresletük van.

Talán elsőre a magas toronyszerkezetek jutnak eszünkbe, amelyek főként a nagy építkezések elengedhetetlen eszközei. Nélkülük a munkaidő a sokszorosára nőne, sőt egyes építőipari bravúrok megvalósíthatatlanok lennének, éppen ezért ez egy komoly innovációnak minősül.

Kisebb volumenű építkezéseknél, illetve beltéri munkálatoknál az autószerkezet lesz a legjobb választás. A toronyszerkezetekkel ellentétben ezek a daruk könnyebben alkalmazkodnak az igényelt magassághoz, és egészen alacsonyra is be lehet őket állítani. Ránézésre ezek akár járgányoknak tűnhetnek, mégis alapvetően mozgatásra valók, és csak kisebb helyváltoztatásra képesek.

Ha szállítani szeretnénk, akkor autóra lesz szükségünk, amely nem más, mint egy teherautó, amelynek a platóján valamilyen teleszkópos daru található. Az előző két típus tulajdonságait ötvözi a csarnokszerkezet, amely egyúttal precíz emelésre és finom mozgásra is képes.

A daru további típusának, vagy inkább „rokonának” minősülnek a rakodógépek. Ezek kisebb súlyú, méretű rakományok gyors emelésére, szállítására valók, és nagy előnyük, hogy szűk helyeken képesek haladni, fordulni, így főként építési területen és raktárhelyeken nyújtanak jelentős operatív segítséget. Hasonlóságuk abban rejlik, hogy némely rakodógép típus emelőszerkezettel is rendelkezik, így hasonló munkálatokat képes ellátni.

Vélemény, hozzászólás?