Hogyan is ért véget Napóleon életpályája?

Szent Ilona szigete arról ismert, hogy nagyjából 200 évvel ezelőtt vesztette életét a híres francia hadvezér, vagyis Bonaparte Napóleon. A szülőföldjének az országában pedig elterjedt az a feltételezés, miszerint megmérgezték az uralkodót, hiszen hogyan máshogy halhatott meg csupán 52 éves korában, egy egészséges állapotban?

Azonban az orvosi jelentésekből valamennyire nyilvánvaló vált, hogy mégsem volt ő annyira egészséges, mint ezt gondolták, hanem valószínű egy gyomorhoz kötődő betegség végzett vele. Egy svéd fogorvos azonban később újra felkutatta az ügyet és ő arra gyanakodott, hogy arzénnel lett megmérgezve a hadvezér, főleg, hogy a hajszálait megvizsgálva is voltak erre utaló jelek.

Bár később pedig egy kanadai üzletember újra előtérbe hozta a kérdés, nem sok történelemkutatót lehetett meggyőzni arról, hogy Napóleon valóban mérgezésben halt volna meg. A mérgezésre az utalt, hogy arzén került a hajszálakba, viszont ez nem csak egy esetleges mérgezés hatására történhetett meg, hanem több egyéb oka is lehetett ennek és a szakértők több fontos elemet is hiányoltak, amelyek az arzén mérgezés esetében jellemzőek.

Egy újságíró pedig egy különösen érdekes történetet hozott elő, miszerint a britek rabolták el a császár holttestét és ezt kicserélték egy korábban elhunyt komornyikjára. Azonban ezt az elméletet nem tudta bizonyítani, így ezek inkább csak olyan hamis találgatásoknak minősülnek, ami valószínű nem változtat a tényeken.

 

Vélemény, hozzászólás?