Mikor kell közelebbi kapcsolatba kerülnünk a VPS szerverekkel?

Magam részéről sokáig fogalmam sem volt arról, hogy mi az a VPS szerver, aztán egy idő után szükségszerűvé vált az, hogy egyrészt megismerjem a fogalmat, másrészt pedig, hogy közelebbről is megismerkedjek a fogalmi jelentésen túl a tartalmi tudnivalóival is ennek a fogalomnak.

Amikor először jártam egy szerverteremben, akkor az az érzésem támadt, hogy egy dögunalmas könyvtárhoz hasonlít a hely. Uncsi, mert mindenhol a polcokon csak villogó gépek vannak. Ezeken a gépeken vannak a VPS szerverek, azaz a virtuális tárhelyeket, melyeket különféle emberek egymástól függetlenül ki tudnak bérelni. Olyan egy fizikai számítógép tárhelye, mint egy panelház, ahol a nagy egységben van vagy 60 lakás egymás hegyén, hátán – viszont itt nem kell az idegesítő szomszéd porszívózására vagy sürgős falikép felfúrására ébrednünk szombat reggel, itt jó a virtuális szigetelés.

A különböző felhasználók szükségleteiknek megfelelő méretű tárhelyet bérelhetnek, később igény szerint bővíthetik is azt, ezen tárolhatják céges dokumentumaikat, képanyagjaikat vagy épp ezen futtathatják a céges blogot, webshopot is. Magánszemélyek számára is ideális választás lehet egy kisebb csomagra között VPS szerver szolgáltatás, hiszen egy saját jól működő kis blog zökkenőmentes működtetéséhez is szükségünk lehet mondjuk WordPress tárhelyre.

Azaz akkor kell közelebbről is megismerkednünk egy ilyen VPS szerverrel, illetve a bérlési lehetőségekkel, ha növekedik a forgalom a webshopunkban, weboldalunkon, ha egyre több képet vagy videós anyagot kell tárolnunk a felületeinken, ilyenkor elkerülhetetlen lesz egy komolyabb tárhely megoldás.

Vélemény, hozzászólás?