Tényleg megvéd minket a szájmaszk és a respirátor?

Az utóbbi évekből még a csapból is a CODIV folyt, na persze hála Istennek csak átvitt értelemben, ténylegesen nem kellett attól tartanunk, hogy még az ivóvízbe is bekerült a vírus. Arra azonban nagyon is megtanultunk odafigyelni, hogy higiénikusabban kell élnünk, fontos lett a különféle szájmaszkok viselése és az is, hogy otthon maradjunk vagy vegyük fel az oltást.

Ha a szájmaszkokba helyeztük a bizalmunkat, akkor az sem volt mindegy, hogy a sok közül milyet választunk. A többségen manapság már a sima kék védő arcmaszkokat láthatjuk, de még az oltási időszak előtt több ember volt, aki inkább respirátor arcmaszkot hordott. Ezeknek is különféle fajtái vannak, de egy elmondható általánosságban is az ilyen respirátor arcmaszkokról, hogy jobban illeszkednek az arc formájához, hogy ebből adódóan is jobban védjenek.

Vannak olyan keveset látott respirátor maszkok, melyek párnázottak, béleltek, teljesen szűrnek, de FFP típusú maszkokat is így nevezik. Ezek hagyományos fehér arcmaszkok, FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkokról van itt szó. Az egyes típus 78%-ban, a kettes 92%-ban, a hármas pedig 98%-ban véd a különféle porok, cseppfertőző baktériumok és vírusok ellen.

A respirátoroknak teljesíteni kell az egészségügyi szakemberek által előírt követelményeket, úgy tervezték őket, hogy garantálják a biztonságos tömítést az arc és a légzőmaszk között. Emiatt a kialakítás miatt az ezeket viselő emberek jelentősen kisebb mennyiségű potenciálisan káros, a levegőben szétszórt részecskének és kórokozónak vannak kitéve.

Vélemény, hozzászólás?