Az Egyesült Államok nyugati partját heves hóviharok sújtják

Heves viharok sújtották az Egyesült Államok nyugati régióit, és ezrek maradtak áram nélkül. Csaknem 76 centiméternyi hó esett Kaliforniában a vasárnap reggelig tartó 24 órás időszak alatt, ami útlezárásokat okozott, beleértve az Interstate 80 Nevada felé vezető 112 kilométeres szakaszát.

Hat államban van érvényben lavinariasztás. A hétvégén Dél-Kaliforniát viharos csapások sújtották, amelyek során elszakadtak a villanyvezetékek, és elöntöttek az utcák. A Santa Barbara megyei San Marcos-hágóban több mint 1,8 hüvelyk csapadék hullott 24 óra alatt, míg a San Luis Obispo megyei Rocky Butte-ban 1,61 hüvelyk hullott 24 óra alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) a nevadai Renóban azt közölte, hogy a hóviharok még hétfőig is hevesek maradnak, és az előrejelzések arra figyelmeztettek, hogy az utazás több napig nehéznek bizonyulhat a régióban.

Lavinariasztást léptettek életbe vasárnap Nevada, Utah, Idaho, Montana, Colorado és Kalifornia egyes részein, mivel a viharok széles körben instabil havazást hoztak létre. Az NWS téli viharriasztást adott ki keddre a Tahoe-tónál.

Az áramkimaradások Washingtonban, Oregonban és más területeken lakosokat érintettek, bár Észak-Kalifornia szenvedett a legrosszabbul. Az Egyesült Államok áramkimaradása 56 000 áramszünetről számolt be helyi idő szerint hétfő hajnalban, főként az északi part menti megyékben és a nevadai határon.

Montanában az NWS arra figyelmeztetett, hogy „a veszélyesen hideg szél akár öt percen belül fagyási sérülést okozhat a kitett bőrön”. A hideg szél akár -48 fokos hőmérsékletet is érezhet. A kaliforniai viharok egyik előnye a Sierra hótakaró feltöltése. Kalifornia édesvízkészletének mintegy 30%-át teszi ki, és a hetekig tartó száraz időjárás után veszélyesen alacsony szinten volt. Az állam vízügyi minisztériuma karácsony estéjén arról számolt be, hogy a hótakaró a normál tartomány 114 és 137%-a között volt, és további hó várható.

Míg a nyugati partvidéket heves viharok sújtják, sok déli államban „szokatlanul meleg” hőmérséklet uralkodik, több tucatnyi város pedig az eddigi legmelegebb decemberre készül. Az NWS jelentése szerint a Texas és Oklahoma határához közel fekvő Wichita Falls 32°C-os rekordhőmérsékletről számolt be, míg Houstonban a hőmérséklet elérte a 27°C-ot.

Vélemény, hozzászólás?