Hogyan lehet különbséget tenni a keményfa és a laminált padló között?

Ez keményfa vagy laminált padló? Meglepődhet, milyen nehéz lehet különbséget tenni. A mai laminátum feltűnően hasonlít az olyan népszerű keményfákhoz, mint a teak, a mahagóni és a tölgy. Ennek ellenére van néhány módja annak, hogy megkülönböztessük az egyik padlótípust a másiktól, különösen, ha elég alaposan megvizsgáljuk őket.

Néhány dologra figyelve viszont különbséget lehet tenni a laminált padló és a keményfából készült padló között.

Amikor a keményfa padlók elöregednek, színük és akár textúrájuk is megváltozhat. Ezek a változások számos forrásból származhatnak, például a napfény hatására vagy a víz miatt, amelyet túl sokáig hagytak a fán. A laminált padló viszont sokkal hosszabb ideig megőrzi érintetlen megjelenését, mivel úgy tervezték, hogy ellenálljon a normál kopásnak.

Észrevesz néhány karcolásnyomot vagy akár bemélyedést a fának tűnő padlón? Valószínűleg ez akkor inkább keményfa. A legtöbb fapadlóhoz használt fafajta puha, és ez a puhaság vonzó lehet, de érzékenyebbé teszi a fát kisebb-nagyobb sérülésekre. Ezzel szemben a laminált padlót úgy készítik, hogy ellenálljon a normál tárgyak leejtésének vagy a felületén történő enyhén csúszásoknak.

Minden keményfa deszka egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem szabad túl sok mintát látni az igazi parkettás padlón. Ha sok mintázatot és szimmetriát vesz észre, akkor pedig laminált anyagot néz, nem keményfát. A legtöbb laminált padlót azonban úgy tervezték, hogy a mintákat olyan módon ismételje meg, amely hitelesnek tűnik, nem pedig szisztematikusnak.

Vélemény, hozzászólás?