A rejtett belső zsenialitás megtalálása

Van egy érdekes történet arról, hogy Pablo Picasso, a híres spanyol művész és kreatív zseni hogyan fejlesztette ki azt a képességet, hogy percek alatt figyelemreméltó alkotásokat készítsen.

A történet szerint Picasso egy nap a piacon járt, amikor egy nő észrevette. Megállította a művészt, elővett egy darab papírt és így szólt: – Mr. Picasso, rajongok a munkádért. Kérlek, csinálnál nekem egy kis rajzot?

Picasso elmosolyodott, és gyorsan egy kis, de gyönyörű műalkotást rajzolt a papírra. Aztán visszaadta neki a papírt, mondván: – Ez egymillió dollár lesz.

– De Mr. Picasso – mondta a nő. – Csak harminc másodpercbe telt, amíg megrajzolta ezt a kis remekművet.

– Kedves hölgyem – mondta Picasso -, harminc évbe telt, mire harminc másodperc alatt megrajzoltam azt a remekművet.

Picasso nem az egyetlen kreatív géniusz, aki évtizedekig dolgozott mesterségének elsajátításán. Az útja sok ragyogó kreatívra jellemző. Még a jelentős tehetségű emberek is ritkán tudnak hihetetlen munkát végezni évtizedes gyakorlat előtt.

Beszéljünk arról, hogy miért, és még fontosabb, hogy miként fedezheted fel saját kreatív zsenialitásodat.

 

Engedély a gyenge minőség létrehozásához

Bármely kreatív törekvés során engedélyt kell adnod magadnak a gyenge minőség létrehozására. Nem lehet elkerülni. Néha 4 szörnyű oldalt kell írni, csak hogy felfedezd, hogy egy jó mondatot írtál a harmadik oldal második bekezdésébe.

Valami hasznos és lenyűgöző alkotás olyan, mintha aranybányászok lennénk. Komoly mennyiségű szennyeződést, sziklát és iszapot kell átszűrni, csak hogy az egész közepén találjunk egy darab aranyat.

 

Alkoss ütemterv alapján

Az amatőrök akkor alkotnak, amikor inspiráltak. A szakemberek ütemterv szerint készítenek.

Egyetlen cselekedet sem fog felfedni egy kreatívabb zsenit, mint amikor arra kényszeríted magadat, hogy következetesen alkoss. A mesterség újbóli gyakorlása az egyetlen módja annak, hogy tisztességessé váljál benne. Az a személy, aki azon elmélkedik, hogy néz ki a legjobban eladott könyv, soha nem fogja megírni. Eközben az az író, aki mindennap megjelenik, és a fenekét a székre teszi, a kezét pedig a billentyűzetre, megtanulja, hogyan kell elvégezni a munkát.

„Az inspiráció az amatőröknek van. A többiek csak megjelennek és munkába állnak.”

– Chuck Close

 

Vigyél véghez valamit

 

Fejezz be valamit. Bármit. Hagyd abba a munka kutatását, tervezését és előkészítését, és csak végezd a munkát. Nem számít, mennyire jó vagy rossz. Az első próbálkozással nem kell felgyújtani a világot. Csak be kell bizonyítanod magadnak, hogy megvan, amire szükséged van, hogy valamit előállíts.

Nem lettek volna nagyszerű művészek, sportolók, vállalkozók vagy tudósok, ha csak félig fejezték volna be munkájukat. Ne azon agyalj állandóan, hogy mit kellene készítened, hanem csak készíts valamit.

 

Legyél könyörületes magaddal

Természetes dolog megítélni a munkádat. Természetes, hogy csalódottnak érzed magad, hogy alkotásod nem olyan csodálatos, mint remélted, vagy hogy nem megy jobban a mesterséged. A legfontosabb azonban az, hogy ne engedd, hogy elégedetlenséged megakadályozzon a munka folytatásában.

Elég könyörületességet kell gyakorolnod ahhoz, hogy ne engedd, hogy az önbíráskodás érvényesüljön. Persze, törődj a munkáddal, de ne vedd annyira komolyan, hogy ne tud nevetni a hibáidon. Ne hagyd, hogy az ítélet megakadályozza a teljesítést.

 

Oszd meg munkádat

Oszd meg munkádat nyilvánosan. Felelősségre fog vonni a legjobb mű megalkotása érdekében. Visszajelzést ad a jobb munka elvégzéséhez. És amikor látod, hogy mások kapcsolódnak ahhoz, amit alkotsz, az inspirál és jobban érdekel.

 

Hogyan lehet megtalálni a belső kreatív zsenialtást?

Könnyű megtalálni a kreatív zsenialitást: végezd el a munkádat, fejezz be valamit, kapj visszajelzést, találj továbblépési lehetőségeket, jelenj meg újra holnap. Tíz évig ismételd meg. Vagy húsz. Vagy harminc.

Az ihlet gyakran csak az izzadás után jelenik meg.

Vélemény, hozzászólás?