Veszélyes fakivágás: mikor jött el az ideje egy aggasztó fa eltávolításának?

Először is a jó hír: a világ végre ráébredt arra, hogy egy tökéletlen gyümölcs és zöldség éppoly jót tesz az embereknek, mint a szépen becsomagolt, kozmetikailag tökéletes darabok. A fatermesztés világában ugyanez érvényes. Tény, hogy fakivágás gyakran nem szükséges, annak ellenére, hogy a legtöbb fának vannak olyan hibái, amelyek semmilyen veszélyt nem jelentenek, beleértve:

 

  • Kisebb elhalt részek az állatok által okozott károk miatt
  • Kisebb kéregkárosodás

 

A kiindulási pont annak ismerete, hogy mi számít normálisnak. Ha továbbra is úgy gondolja, hogy a fa veszélyes lehet, és személyes felelőssége miatt is aggódik, akkor a fák felületes és általános károsodásán túl kell tanulmányozni a szituációt.

De melyek egy veszélyes fának a jelei, amikor már lehet érdemes a fakivágást előtérbe állítani?

 

  • Jelentős repedések a törzsben vagy az ágakban
  • Törött ágak, lehullott vagy erősen lelógó ágak
  • Repedt vagy megemelkedett talaj a fa tövében
  • Sérült kéreg a fa nagyobb részein

 

Ha nem tudja elvégezni magabiztosan ezt a fajta felmérést, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha felhív egy fakivágási szakértőt vagy fatermesztési tanácsadót. Ők jó esetben eegy ellenőrzési folyamatot fognak követni, amely megkönnyíti annak eldöntését, hogy a fa veszélyessé vált-e.

A fa kiértékelése után a szakember tanácsot ad, hogy a fakivágás munkáját sürgősnek, csupán idővel fontosnak, hosszú távon majd elengedhetetlennek vagy nem szükségesnek kell-e tekinteni. Aztán meg lehet állapodni egy tervben ezzel kapcsolatban.

Természetesen lehet az is, hogy a fájának semmi baja, akárcsak a tökéletlen gyümölcsök esetében igaz, és a fakivágás egyáltalán nem aktuális.

Vélemény, hozzászólás?