Tedd ragyogóbbá a világot

Ragyogj-ragyogj kis csillag… Egy kis csillogás sosem árt, különösen, ha extra tündöklővé szeretnéd tenni a fotóidat és videóidat. A kirakira+ azzal emelkedik ki az App Store népszerű kameraappjai közül, hogy ezt a ragyogást varázsolja a képeidre. Egy kis érdekesség: a „kirakira” hangfestő szó a japánban a csillogásra. Olyan, mint a csilli-villi.

De még ez az alkalmazás sem lett sikeres egyik napról a másikra 2015-ös megjelenésekor. Hosszú időbe – két évbe – telt, mire felfigyeltek rá a felhasználók. Az app fejlesztőjével, Kentaro Jamával beszélgettünk a lassú kezdetekről, az ezt követő sikerről és arról, hogy mi teszi igazán különlegessé a kirakira+-t az alkalmazások között.
A lassú kezdetek

Jama egyszerű irodai dolgozó volt Tokióban. Nappal egy programozási és tervezési részleg vezetőjeként dolgozott, este azonban valami egész más dologba ölte az idejét.

Hogy született meg a kirakira+ ötlete?
„Hatékonyabbá szerettem volna tenni a folyamatokat, szóval munka után elkezdtem fejleszteni egy grafikai motort valós idejű 3D-megjelenítéshez és fényképrendereléshez. Utóbbiban a fényelosztáshoz használt egyik technika az úgynevezett becsillanás. Ezt a gyönyörű fényeffektet akartam alkalmazni valós időben a fotókra és videókra. Ez adta a kirakira+ ötletét.”

Munkanapokon késő éjszakáig, de még a szabadnapjaimon is dolgoztam rajta. Általában egy családi étteremben.

Milyen technológiát alkalmaz a kirakira+?
„Az appban használt technológia nagy sebesség mellett is képes rögzíteni a fotón lévő tárgyakról visszaverődő fényt. Mivel a fejlesztés során kifejezetten a csillogás állt a középpontban, néha váratlan dolgok is ragyogóvá válnak. A legnagyobb kihívás pont az volt, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a fénymennyiség és az alkalmazott effekt között.”

Milyen tárgyakat használt a teszteléshez?
„Munka után mindig egy családi étterembe mentem, szóval többnyire evőeszközökön és poharakon próbálgattam az alkalmazást. Amikor más körülmények között akartam tesztelni, mondjuk reggel vagy napközben, általában a karórámat használtam.”
Az app első tesztalanyai egy jó adag ramen és Jama karórája voltak.
Ha elsőre nem megy…

Elkészültekor Jama biztos volt benne, hogy a rengeteg környezeti beállítással és állítható ragyogási effekttel rendelkező kirakira+ kirobbanó siker lesz. Hamarosan azonban keserűen vehette tudomásul: tévedett.

Az alkalmazásra eleinte senki sem figyelt fel, ami bizonyára csalódás volt. Hogy érzett ezzel kapcsolatban?
„Eltelt az első év. Aztán a második is, és még mindig nem nagyon kapkodtak utána az emberek. Szóval úgy voltam vele: ez ennyi volt. Az önbizalmam elszállt, az appfejlesztéssel pedig felhagytam.”
A rég várt elismerés

Aztán megtörtént. A kirakira+ egyszer csak szárnyra kapott a közösségi hálózatokon, és mindent beragyogott. Népszerű véleményvezérek és celebek kezdték el közzétenni az alkalmazásban készült fényképeiket a hirfolyamukon. A fényképáradattal egyidejűleg a kirakira+ is megkapta a neki járó elismerést. Hamarosan az App Store legfelkapottabb appjai közé került.
A kirakira+ az átlagos fotókból is átlagon felülit csinál.

Milyen érzés volt rájönni, hogy a kirakira+ globális jelenség lett?
„Amikor hallottam, hogy az alkalmazást a tengerentúlon is felkapták, azonnal megnyitottam az Instagramot, hogy lássam, mi a helyzet. Hihetetlen, de egyben csodálatos érzés volt.”

Mit gondol, mi tetszik az embereknek az appban?
„Valószínűleg az egyszerű használat és az, hogy valós időben képes effekteket rakni a fotókra és videókra.”

Ha a csilli-villi fények helyett a lágyabb ragyogást választod, olyan hatást fog kelteni a képed, mintha soha nem is látott volna szűrőt.

Miket szokott általában fotózni a kirakira+-szal?
„Noha Sibuja felhőkarcolóiról és utcáiról is szívesen készítek képeket, a kedvenc fotóalanyaim mégiscsak a lányaim. Tornászok, és nem tudok jobb témát elképzelni fotózáshoz, mint amikor a csillogó dresszükben végzik a gyakorlatokat.”
A siker és ami utána jött

A normál munkája és a családi étterem napi látogatása mellett Jama továbbra is a saját alapítású cégében fejleszt alkalmazásokat.

Miután a kirakira+ kirobbanó siker lett, érdekes módon visszatért az appfejlesztés iránti vágyam is.

Szóval mi következik a kirakira+ után?

„Új szűrőkkel bővíteni az alkalmazást nem nagy dolog. Most viszont más irányból szeretném megközelíteni a dolgokat, ezért létrehoztam egy új kameraappot, amely a kirakira+ egyes funkcióit is tartalmazza. Az új alkalmazás neve bokeh+, és képes rá, hogy a ragyogás mellett bokeh effektet is alkalmazzon a képeken, így azok nem csak csillogni fognak, de a háttér elmosásával a kép tárgya is nagyobb hangsúlyt kap. Már ez is letölthető az App Store-ból.”

Az alkalmazások piaca elég telítettnek tűnik. Néhány app rendkívül népszerű, de másokra nem különösebben figyelnek fel. Mit tanácsolna a többi független fejlesztőnek?
„Én csak szerencsés voltam. Annyi történt, hogy a megfelelő emberek futottak bele az alkalmazásomba. De nem várhatsz folyton arra, hogy felfedezzenek. Ha tudod, hogy valami igazán kiváló van a kezedben, aktívan hirdesd is.”

Vélemény, hozzászólás?