Miben más a mászóka?

Manapság annyi népszerű játszótéri eszköz létezik, hogy már a gyerekeknek sem egyszerű feladat választani, hogy melyik játék legyen a következő a soron. Az örök favoritok mellett, mint a hinta vagy a csúszda és persze a drótkötélpálya, azt lehet látni, hogy a mászóka is egy nagyon kedvelt eszköz.

Amíg a hintázás vagy a csúszás, illetve a drótkötélpálya használata közben sebességet és különleges izgalmakat élnek át a gyerekek, időnként jól esik nekik ebben megpihenni és valamilyen más jellegű feladatot elvégezni. A mászókában az a jó, hogy teljesen más jellegű mozgáskoordinációt igényel, mint a többi, a gyerekeknek gondolkodniuk, tervezniük kell közben és a fizikai erejükre kell hagyatkozniuk. Ez pedig rendkívül jó hatással van a szem és a végtagok közötti koordinációra és az egyensúlyérzékre. Lehet sokan nem gondolnánk, de a testtartás már egészen kis korban kezd kialakulni és a mászóka nagy mértékben tud segíteni ennek a megfelelő kialakulásában. Mint ahogy az izomzat megerősödésére is jelentős befolyással van.

A gondolkodás szempontjából a mászóka igencsak értékes szerepet tölt be. A gyerekeknek át kell gondolniuk, hogy mikor mibe kapaszkodnak, mi legyen a következő mozdulat, mennyire kockázatos bevállalni egy veszélyesebb lépést és mindez a térben való tájékozódásukra is nagyon jó hatással van.

A mászókának tehát rengeteg pozitívuma van és mindig nagy szeretettel várja a felfedezni vágyó gyerekeket, akiket érdekel, hogy milyen lehet a világ a tetejéről. Amikor pedig oda feljutnak, óriási lesz a sikerélményük, hiszen rájönne, hogy erre maguktól képesek voltak.

Vélemény, hozzászólás?